Om Rullstolsrugby

Gjorde Paralympisk debut i Sidney år 2000.

Rullstolsrugby uppfanns år 1977 och kallades då mördarboll/murderball. En sport anpassad för spelare med funktionsnedsättningen i ben och armar.
Man spelar i mixade lag – både män och kvinnor där varje spelare klassas in i ett poängsystem, från 05 till 3.5, utifrån deras fysiska förmåga. Ju längre siffra desto högre fysisk nedsättning. De fyra spelare på planen får aldrig överstiga åtta poäng tillsammans. För varje kvinnlig spelare på plan tillåts en halv poäng extra inne på plan.

Rullstolsrugby är en kontaktsport, krock och tackling mellan rullstolarna är en stor del av spelet. Tackling och blockering används av både försvarande och anfallande spelare för att stoppa bollförande spelare från att göra mål. Att tackla bakifrån, och riskera farlig kontakt, är i flesta fall inte tillåtet

Spelet

Ett lag består av 12 spelare, med 4 spelare på planen.

En match spelas i 4×8 minuter. Vid lika efter fulltid spelas treminuters perioder.
Lagen har 12 sekunder på sig att få bollen över till motståndarens planhalva, och 40 sekunder på sig att därefter göra mål. Annars måste de lämna över spelet.

Spelaren med bollen måste studsa eller passa bollen inom 10sekunder från att man fått den. För att passa bollen får spelare kasta den, slå den eller studsa den. Det är förbjudet att sparka bollen.

Spelare gör mål genom att ta med sig bollen över mållinjen på motståndarens planhalva. Minst två av rullstolens hjul måste vara i marken för att målet ska räknas.

Planen är 28 meter lång och 15 meter bred. Spelas på idrottsgolv(parkett)

Målet är en åtta meter lång linje placerad i mitten längs med kortsidan. Markeras ut av en kona på vardera ände av linjen.

Stolen

Anfallare och försvarare kan urskiljas på stolens utseende. Anfallare har en kortare stol så att de kan svänga och manövrera lättare i trånga utrymmen.

Försvarares stol är längre med en bredare bumper i fören designad för att krocka, tackla och hålla fast motståndarens stol.