augusti 28, 2022 - 8:38 e m

Para-VM i längdskidor och skidskytte till Östersund 2023

I juni i år tog förbundsstyrelsen i Svenska Parasportförbundet (SPF) beslutet att ställa in de fem världsmästerskapen som skulle ha arrangerats i Östersund, Åre och Klövsjö 2023. Efter en intensiv och lyckad förhandlingsperiod med ny förhandlingspart har förbundsstyrelsen i helgen fattat beslut att genomföra två av dessa VM i Östersund vintern 2023.

– Vi fick nästan omedelbart efter att FIS (Internationella skid- och snowboardförbundet) tog över tävlingarna från IPC (Internationella Paralympiska Kommittén) en förfrågan om vi kunde genomföra delar av evenemanget. Trots tuffa förutsättningar har vi genom givande förhandlingar med FIS och goda samtal med Östersunds kommun tillsammans lyckats hitta en lösning och ett avtal som gör det möjligt att genomföra VM i längdskidor och skidskytte på Östersunds skidstadion i månadsskiftet januari/februari, säger Parasport Sveriges generalsekreterare Bo Sköld.

Detaljerna kring tävlingsprogram, invigning med mera diskuteras fortfarande och man hoppas även på TV-sändningar.

– Parasporten har vind i seglen och vi märker ett starkt intresse från hela svenska folket, vilket är oerhört positivt. TV-sändningar bidrar till att höja kunskapen ännu ett hack, något som underlättar för att fler personer med en funktionsnedsättning kan finna vägen till en idrottsförening, fortsätter Bo Sköld.

Ett av de viktigaste målen med att genomföra tävlingarna är att lyfta fram och skapa långvariga positiva värden för parasportens utveckling. Självklart är en grundläggande målsättning att ge våra tävlande excellenta förutsättningar och ett välkommande vintersportarrangemang.

Också Östersunds kommun ser de positiva biverkningarna av evenemanget.
– För Östersunds kommun är parasporten mycket viktig. Vi har arenor och idrottsytor med hög tillgänglighet och dessutom väldigt vana att arrangera stora event. Vi kan skapa tävlingar med riktigt bra förutsättningar. Jag är tacksam för den fina dialogen vi haft under hela den här resan med Parasport Sverige och ser nu fram emot att anordna bra och spännande tävlingar tillsammans! säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund.

– Vi har jobbat mycket fokuserat under sommaren och gjort ett rejält jobb. Nu blir det jätteviktigt att samla alla involverade och fokusera på genomförandet; regionala politiker, föreningar, funktionärer och partners i Jämtland och i övriga Sverige. Det är kort om tid men vi vet sedan tidigare att man är väldigt bra på att samverka kring evenemang i den här regionen så det här kommer att bli bra, säger VM-chef Niclas Grön.

– Nu ser vi verkligen fram emot att äntligen få påbörja det konkreta arbetet med att skapa en fantastisk vintersportfest, säger Linnea Björndahl, biträdande VM-chef.

Fakta:

I juni i år tog förbundsstyrelsen i SPF beslut att enhälligt ställa in VM 2023 som skulle ha genomförts i Östersund, Åre och Klövsjö i längdskidor, skidskytte, snowboard och alpint.
Efter flera års arbete med förberedelser var det ett mycket tungt beslut att fatta. Beslutet grundades bland annat på förutsättningar avtalsmässigt med IPC samt därmed stor osäkerhet i både genomförande, för parasportens legacy och ekonomiskt. Parallellt skedde en mycket snabb transfer av parasportens vintersporter internationellt från IPC till FIS och med det fick man en ny förhandlingspart endast ett halvår innan genomförande av tävlingarna.

I slutet av juni hade Svenska Parasportförbundet ett möte med FIS ledning för att informera om beslutet. Vid detta möte fick SPF förfrågan om man kunde tänka sig att arrangera två VM i vinterparsport, VM i längdåkning och skidskytte tillsammans med FIS. Efter en intensiv och lyckad förhandlingsperiod i juli och augusti månad står det nu klart att förutsättningarna är på plats för att genomföra VM i längdskidor och skidskytte i Östersund.

Idén om framtida världsmästerskap grundades i Östersundsdeklarationen i syfte att synliggöra parasporten, dess mångfald och samhällsnytta, jämna ut skillnaderna mellan idrott för personer med funktionsnedsättning kontra övrig sport samt skapa långvariga positiva effekter. Ett avtal som 33 nationer och IPC signerade i 2016.

Nyhetsarkiv