Para Nordic Skiing World Championships 2023

Vår historia

Östersund och Jämtland har lång erfarenhet av att arrangera stora internationella evenemang som VM, världscuper och ungdomstävlingar. Där har det skapats en mängd unika mötesplatser i många olika idrotter, allt under parollen ”vi gör det tillsammans”. Evenemang, speciellt effekterna av dessa, är lika viktiga för kommunerna och näringslivet som för oss som bor här. Vi har sett betydelsen av de sociala och ekonomiska effekterna som evenemangen för med sig. Det handlar om infrastruktur, livsbalans och inkludering.  

Strävar mot att bli världsledande

Planerna på att arrangera flera VM i regionen har funnits sedan 2007. Via Parasport Jämtland-Härjedalen, Parasport Sverige, Internationella Skidförbundet (FIS) och Internationella Skidskytteförbundet (IBU) är det nu dags för Para Nordic Skiing World Championships. I januari 2023 samlas världseliten för att gör upp om VM-medaljerna i längdskidor och skidskytte.  

Fokus ligger på att skapa engagerande och nyskapande samarbeten som ger synergieffekter för alla involverade, där människan står i fokus. 

Jämtland-Härjedalen, med Östersund i spetsen, strävar efter att bli världsledande inom parasportevenemang. Regionerna har kommit en bra bit på väg när det gäller tillgänglighet, men det är en lång sträcka kvar innan vi är på upploppet. 

Främja  

Att samarbeta med parasporten och dess värdegrund har visat sig skapa värden och positiva synergieffekter på många nivåer i en organisation, bland annat i form av ekonomiskt resultat och mjuka värden som kultur och miljö. 

Vi önskar att flytta gränser och sätta ramarna för framtidens mångfacetterade förebilder. Det är mycket att inspireras och imponeras av när det kommer till målsättningar, beslutsamhet och värderingar.  

När det gäller att uppmärksamma de aktiva och deras enorma prestationer har vi bara kommit ur startblocken. Det finns ögonblick som man bara får lust att dela med allt och alla. Känslan när någon når sitt livs dröm efter minutiös planering och många års hård träning.  

Tillsammans kommer vi att skapa flera livsögonblick och se drömmar gå i uppfyllelse!  

Vision 2023

JämtlandHärjedalen, med Östersund i spetsen, strävar efter att bli världsledande inom parasportevenemang. Till VM 2023 satsar vi på en vintersportfest för alla, där fokus är att erbjuda en arena där våra aktiva svenskar står i centrum och samtidigt skapa engagerande och nyskapande samarbeten som ger synergieffekter för alla involverade.

Världens främsta idrottare inom vinterparasporten kommer till svenskarnas hemmaplan för att slåss om medaljerna i VM i skidskytte och längdskidor. Detta är det största parasportevenemanget hittills i Sverige och vi kommer göra allt för att det ska bli en succé för publiken, partners och inte minst de aktiva. Att samarbeta med parasporten och dess värdegrund har visat sig skapa värden och positiva effekter många nivåer i en organisation – ekonomiska som kulturella. Häng med till Östersund 2023, det här vill du inte missa.

Porträttbild på Åsa Llinares Norlin.

”Parasporten har verkligen vind i seglen just nu. Vi upplever tillväxt på alla områden, till exempel växer föreningarna runt om i landet, intresset från samarbetspartners är större och vi är mer synliga i mediabilden än tidigare. Det betyder otroligt mycket för alla med en funktionsnedsättning att se att här finns något för alla.”


Åsa L NorlinOrdförande, Parasport Sverige & Sveriges Paralympiska Kommitté

”Östersund har medvetet satsat på att bli en ledande ort för evenemang inom Parasport. Det ligger väl i linje med hur vi vill att vår långsiktiga tillväxt ska ske med hållbarhet och inkludering som hörnstenar.”

Bosse Svensson, Kommunstyrelsens ordförande, Östersunds kommun

Porträttbild på Niclas Grön

”Jag har haft förmånen att få följa den paralympiska rörelsen sedan 2002. Utvecklingen av varumärket Paralympics och parasport har vuxit enormt och växer fortfarande. 

Den 2023-resa som Östersund startat gläder mig oerhört! Mervärdet är enormt, det blir en plattform för rekrytering och ett nav för vintersport i Sverige och även internationellt.

Det finns en oerhörd kunskap och mängder av forskningsstudier i Östersund på just vinteridrott. Att få möjlighet att ha Östersund som värd och arrangör av 2023 borgar för ett kvalitativt genomförande.”

Niclas Grön, Sportchef, Parasport Sverige & Sveriges Paralympiska Kommitté

Den lokala organisationskommittén ser med spänning fram emot FIS Para Nordic World Ski Championships 2023, och hoppas få ser er alla där för tävlingarna och vintersportfesten.

Vi är på väg mot nästa nivå inom vinterparasport, och bjuder därför med glädje in er alla att följa med på resan mot 2023 – det här är något vi gör tillsammans.

Välkommen till Jämtland!

Som Sveriges näst största landskap kan Jämtland erbjuda vidunderliga utsikter över berg, dalar och sjöar. Landskapets högsta punkt Storslyen mäter 1720 meter över havet och den lägsta punkten är 35 meter ovanför havsytan.

I Jämtland bor det cirka 118 000 människor och Östersund är den enda staden.