PyeongChang

Paralympics 2018 i PyeongChang var det tolfte officiella vinterparalympics och ägde rum mellan den 9:e till 18:e mars i Sydkorea.

Tävlingarna var uppdelade på sex olika sporter med 80 medaljceremonier totalt. Snowboard stod som egen idrott efter att 2014 i Sotji varit inkluderad i det alpina programmet. De övriga fem sporterna var alpin skidåkning, längdskidåkning, skidskytte, rullstolscurling och paraishockey.

Under spelen slogs det flera historiska rekord. Bland annat var biljettförsäljningen och publiktrycket bättre än någonsin. Dessutom var mediebevakningen av spelen större än i något annat vinterspel tidigare.

Zebastian Modin var Sveriges stora stjärna under spelen och bärgade även Sveriges enda medalj, ett silver i sprinten. Han var dock otroligt nära att vinna guld i sitt avslutande lopp på 10 kilometer klassisk åkning. Men med cirka fyra kilometer kvar kraschade han otäckt in i en bergsvägg.

Den förre alpinstjärnan som nu tävlar i curling, Ronny Persson, fick den stora äran att vara fanbärare under invigningen. Under avslutningen var det Zebastian Modin, tillsammans med guiden Johannes Andersson, som bar den svenska fanan.


Kronprinsessan Victoria fick den stora äran att uppleva Zebastian Modins medaljlopp på plats. Lyckan gick inte att ta miste på.


Debutanten, Aaron Lindström, gjorde ett bra Paralympics och jublar här efter sitt andra åk i slalomen som tog honom hela vägen till en sjundeplats.

MedaljörerGuldSilverBrons
Zebastian ModinLängdskidor, sprint

Upplev Paralympics 2018 igen:

Paralympics 2018 Para Ice Hockey

Höjdpunkter