JämtlandHärjedalen, med Östersund i spetsen, strävar efter att bli världsledande inom parasportevenemang. Till WPSSC 2023 satsar vi på en vintersportfest för alla, där fokus är att erbjuda en arena där våra aktiva svenskar står i centrum och samtidigt skapa engagerande och nyskapande samarbeten som ger synergieffekter för alla involverade.

Världens främsta idrottare inom vinterparasporten kommer till svenskarnas hemmaplan för att slåss om medaljerna under fem olika, parallella, VM; skidskytte, längdskidor, para-ishockey, alpint och snowboard. Detta är det största parasportevenemanget hittills i Sverige och vi kommer göra allt för att det ska bli en succé för publiken, partners och inte minst de aktiva. Att samarbeta med parasporten och dess värdegrund har visat sig skapa värden och positiva effekter många nivåer i en organisation – ekonomiska som kulturella. Häng med till Östersund 2023, det här vill du inte missa.

Porträttbild på Åsa Llinares Norlin.

”Parasporten har verkligen vind i seglen just nu. Vi upplever tillväxt på alla områden, t.ex. växer föreningarna runt om i landet, intresset från samarbetspartners är större och vi är mer synliga i mediabilden än tidigare. Det betyder otroligt mycket för alla med en funktionsnedsättning att se att här finns något för alla.”


Åsa L NorlinOrdförande, Parasport Sverige & Sveriges Paralympiska Kommitté

”Östersund har medvetet satsat på att bli en ledande ort för evenemang inom Parasport. Det ligger väl i linje med hur vi vill att vår långsiktiga tillväxt ska ske med hållbarhet och inkludering som hörnstenar.”

Bosse Svensson, Kommunstyrelsens ordförande, Östersunds kommun

Porträttbild på Bosse Svensson.

Porträttbild på Niclas Grön

”Jag har haft förmånen att få följa den paralympiska rörelsen sedan 2002. Utvecklingen av varumärket Paralympics och parasport har vuxit enormt och växer fortfarande. 

Den 2023-resa som Östersund startat gläder mig oerhört! Mervärdet är enormt, det blir en plattform för rekrytering och ett nav för vintersport i Sverige och även internationellt.

Det finns en oerhörd kunskap och mängder av forskningsstudier i Östersund på just vinteridrott. Att få möjlighet att ha Östersund som värd och arrangör av 2023 borgar för ett kvalitativt genomförande.”

Niclas Grön, Sportchef, Parasport Sverige & Sveriges Paralympiska Kommitté