Rio de Janeiro

Under Paralympics i Rio de Janeiro, 8-17 september, reste Sverige med en trupp på totalt 58 paralympier till 16 olika tävlingar.

Sverige deltog i – Bordtennis, boccia, bågskytte, cykel, ridsport(dressyr), friidrott, goalball, judo, kanot, sportskytte, simning, sportskytte, rullstolsrugby, rullstolstennis och segling.

2016 utökades även sommarparalympics med två nya idrotter i form av para-kanot och para-triathlon. Sverige hade representater i båda dessa grenar, Shahrzad Kiavash (triathlon) och Helene Ripa (kanot). 

Under invigningen på Maracanã stadion var Maja Reichard fanbärare och på avslutningsceremoni var det den 17-åriga debutanten Fia Fjelddahl som bar fanan. 

Sveriges drottning under spelen blev utan tvekan som tog hela fyra medaljer i Rio de Janeiro. Två silver, ett på 50 meter fritt och ett på 200 meter medley och två brons, ett på 100 meter bröstsim och ett på 100 meter ryggsim. På bilden poserar hon med ett av sina två silver.

Karl Forsman blev Sveriges enda guldmedaljör i Brasilien då han i överlägsen stil kunde simma hem ett guld på 100 meter bröstsim. På bilden skriker Forsman ut segervrålet efter prisceremonin.

MEDALJÖRERGULDSILVERBRONS
Karl Forsman100 m. bröstsim
Maja Reichard 50 m. fritt
Maja Reichard200 m. medley
Maja Reichard 100 m. bröstsim
Maja Reichard100 m. ryggsim
Louise Etzner JakobssonDressyr
Louise Etzner JakobssonDressyr kür
Joackim Norberg25 m. pistol
Emil Andersson och Linus KarlssonBordtennis
Anna-Carin AhlqvistBordtennis
Totalt127

Sveriges Paralympiska drottning