Bågskytte

Bågskytte är den äldsta idrotten där rullstolar är tillåtna. Redan 1960, när Paralympics startade, var bågskytte med på programmet. Idrotten ställer höga krav på koncentration, noggrannhet och styrka. En pil kan komma upp i en hastighet på cirka 240 kilometer i timmen. Det finns både lag (mix) och individuella tävlingar inom bågskytte.

Bågarna

Det finns två typer av pilbågar som används under de Paralympiska spelen. Recurve och compound. På bågarna av modell recurve är ändarna riktade bort från skytten för att ge kraft åt pilen. Den här bågen kräver en hel del styrka hos atleten. En compound-båge är mer mekanisk och byggd med två slags hjul på ändarna. Vilket gör att det inte krävs lika mycket kraft för att spänna bågen till max.

Klasser

Det finns två stycken klasser inom bågskytte – W1 och öppen. I den öppna klassen har atleterna funktionsnedsättningar i både armar och ben och använder därför bågar som är begränsade till 45 pound och utan förstoringssikte. I den öppna klassen deltar både sittande och stående atleter

Det här är bågskytte

Paralympiska
sommarprogrammet