Om goalball

Historik
Goalball uppkom efter andra världskriget 1946 i Österrike i ett försök att stödja och rehabilitera krigsveterner som förlorat syn på ett eller annat sätt. 1976 presenterades Goalball för världen vid Paralympic i Toronto, Canada och har sedan dess gjort stora framsteg och finns idag i över 100 länder.

Till Sverige kom sporten 1980 då Norma Svensson och Rolf Grundits startade upp goalballträning i förreningen ISSFO. 1991 genomfördes det första Svenska mästerskapstävlingarna och sedan dess har Sverige gjort flertal stora framsteg i internationella mästerskap.

Spelregler

Goalball är en lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn. Den spelas på en plan lika stor som en volleybollplan (18x9meter). Alla spelare bär ögonbindel för att det skall bli så lika villkor som möjligt oavsett vilken synnedsättning spelarna har. Detta möjliggör att även fullt seende kan delta och spela på samma villkor som de med ingen syn alls.
Spelet går utt på att skjuta bollen längs med marken och passera det motståndarlagets försvar och in i mål. Samtliga spelare på plan agerar försvar och anfall då spelet böljar fram och tillbaka när bollen skiftar sida efter varje skott. Bollen innehåller en pingla som gör att den hörs när spelarna skjuter bollen längs med marken och det försvarande laget kan orientera sig med hjälp av hörseln och försöka stoppa bollen innan det blir mål.

Ett lag i Goalball består utav 6 spelare, 3 spelare på plan och 3 avbytare. Under en match har man tillgång till 3 byten och 3 timeouter. Spelarna befinner sig hela tiden på sin egen planhalva för att därifrån skjuta bollen mot det försvarande laget och sedan själva agera försvar. Målet är hela planens kortsida 9 meter brett och 1.5m högt. Det är ett gemensamt lagsamarbete för att kunna försvara hela målet.Planen har ett flertal upphöjda linjer för att ge spelarna möjlighet att navigera och orientera sig med hjälp av känseln. Spelarna skjuter bollen med handen längst med golvet, det finns regler som styr vart bollen måste först nudda golvet för att ge de försvarande en chans att hinna höra bollen innan den går i mål på andra sidan.

Om bollen

Bollen är aningen större än en basketboll, 25 centimeter i diameter och den väger 1,25kilo.
På elitnivå är goalball en snabb och fartfylld idrott där bollen kan nå en hastighet upp mot 80 kilometer i timmen.
Det krävs styrka och explosivitet av motståndarna att lyssna och hinna reagera för att göra sig så stora som möjligt och stoppa bollen från att passera dem in i mål

TävlingGuldSilverBrons
VM Colorado Springs, USA 19941
VM Madrid, Spanien 19981
Paralympic Sydney, Australien 20001
VM Rio de Janeiro, Brasilien 20021
Paralympic Athen, Grekland 20041
VM Spartanburg, USA 20061
Paralympic Beijing, Kina 20081
VM Sheffield, England 20101

Det här är goalball

Paralympiska
sommarprogrammet