Historik

Uppfanns av krigsskadade amerikaner från andra världskriget år 1946.
I Sverige började man spela rullstolsbasket år 1956. Det låg under Handikappförbundets organisation fram till -94, då det blev medlem av Svenska Basketbollförbundet.
Det första landslaget bildades år 1970 inför Paralympiska spelen -72.

Rullstolsbasket har varit med i Paralympics alla spel sedan 1960.

Spelet

Rullstolsbasket spelas i stort sätt likadant som stå-basket, men med vissa undantag. De flesta undantag gäller stolen och stolens utrustning.

Spelet går ut på att sätta bollen i motståndarens korg som är 3 meter och 5 centimeter ovan mark. Man är fem spelare på plan i varje lag och varje spelare är klassad i en klass från 1 till 4.5. Ju högre nummer desto lägre nedsättning. Varje lag får totalt ha 14 poäng på planen samtidigt.
Spelare måste kasta eller studsa bollen efter varje två-tag på hjulen.
Sätter man ett frikast efter dömd foul resulterar det i 1 poäng. Spelmål innanför trepoängslinjen är värda två poäng och för alla skott utanför trepoängslinjen resulterar i tre poäng.
En match består av 4×10 minuter. Om det är lika efter full tid spelar 5 minuters perioder.

Planen är 28m lång och 15 meter bred.
Korgen är 45cm i diameter, 3 meter 5 cm över mark.

Stolen

Stolen är lätt i vikt och lätt att manövrera. Den består av ett eller två små hjul fram och två stora bak på vardera sida som är lätt utåtvinklade för att få bättre balans och stabilitet. Spelare är fastbundna till sin stol så att stolen vid varje liten rörelse agerar med spelaren.

Det här är rullstolsbasket

Paralympiska
sommarprogrammet