Om Fotboll ”5-a-side”

Fotboll 5-a-side, även kallat blindfotboll, spelas av personer med synnedsättning där spelarna är helt blinda eller har låg syn.

Reglerna är lika FIFAs futsal regler, med några modifieringar.
Det är fem spelare på plan i vardera lag. Alla fyra utespelare har synnedsättning och för att försäkra fair-play bär alla utespelare ögonbindel. Målvakten får vara seende.

Varje lag har tre guider som ger instruktioner till spelare när de befinner sig på deras del av banan. Målvakten är en och har hand om försvaret. Coachen har mittfältet och den sista guiden befinner sig vid sidan av planen i anfallszon.

Målvakten får inte kasta ut bollen över halva plan.
Om en spelare ska göra försök att attackera bollförare måste man högt och tydligt göra sig hörd. De flesta lag använder sig av ”voy”.
Om ett lag får mer än 3 fouls tilldelas motståndarna två (2) straffar från åtta (8) meter.

Det finns inga offsideregler.

Varje match är 2×25 minuter. Vid lika efter full tid avgörs matchen på straffar.

Planen

En plan är 20 meter bred och 40 meter lång. En sarg som är mellan 1 meter till 1 meter 20 centimeter omringar planen. Det gör att bollen aldrig kan gå ut över sidlinjen, vilket bidrag till ett bättre flyt i spelet.

Målet är tre meter brett och två meter högt.

Bollen

Bollen som används har bjällror inuti och gör ljud från sig när den rullar och är i rörelse, vilket hjälper spelarna att lokalisera den. Man får inte hålla bollen stilla vid sina fötter i mer än 4 sekunder.

Eftersom spelarna lokaliserar bollen med sin hörsel måste publiken vara tyst så länge bollen är i spel. Jubel få ske vid mål eller när bollen är ur spel.

Det här är Fotboll 5-a-side

Paralympiska
sommarprogrammet