Taekwando

Paralympics debuterar 2020 i Tokyo
Under Paralympiska spelen I Tokyo kommer atleterna tävla I Kyorugi – lem försämring och atlet med en arm.

Taekwondo är en kampsport där tävlar man individuellt.

Atleterna startar med en meters mellanrum, domaren befinner sig 1.5 meter bort.
Man vinner sin match på poäng från slag/spark eller genom knock-out. För att tilldelas poäng måste man utföra ett slag med kraft på den färgade delen av motståndarens utrustning. Antingen på huvudet eller bröstet.

Slag mot torson ger 1 poäng, rak spark mot torso ger 2 poäng. Snurr eller vändspark mot torson ger tre poäng. Rak spark mot huvudet ger tre poäng. Snurr eller vändspark mot huvudet ger maximal poäng; 4. I olympisk taekwondo får man inte slå mot ansiktet och du blir straffad för att göra så.

Knock-out – vid skada på motståndaren så den inte kan fortsätta. Domaren stoppar matchen eller slå motståndaren medvetslös = vinst.

Man går tre två minuters rundor, med en minuts vila mellan. Högst poäng eller knock-out leder till vinst.

Man får inte utföra spark eller slag mot huvud (ovanför nyckelben).

 

Klasser

Männen kommer tävla i tre olika viktklasser; upp till 61 kilo, upp till 75 kilo och över 75 kilo.
Kvinnor kommer tävla i tre viktklasser; upp till 49 kilo, upp till 58 kilo och över 58 kilo.

Utövare från K43 klassen kommer ha möjlighet att tävla in i K44 klassen. I K44 klassen har utövaren vanligtvis minst saknad av en arm eller hand, och kan därför inte blockera hela kroppen med den andra armen. K43 utövare har saknad av eller kortare båda armar, men är fortfarande kapabel till att blockera/skydda största delen av sin trunk.

12 utövare kommer kvalificera sig till varje medaljevent. En total på 72 atleter i Tokyo.
Man kan kvala in till Tokyo på fyra olika sätt; regionala kvalificeringar (SM?), kvalificerings turnering( vilka är de?), genom valet av tvåpartig/ tvådelad uppdragsinbjudan, eller som atlet från värdlandet (Japan).
Sex av tolv platser är märkta för världsranking. Det vill säga att topp fyra K44 och topp 2 i K43 utövarna kommer automatiskt ta en plats för sitt land i Paralympics. Endast en per land i varje klass.

Planen

Planen är formen av en kvadrat med minst 10meter x10meter och inte större än 12meter x12meter som har en åttahörning i mitten på mattan där varje kortsida är 3.3 meter. Bredaste punkten är 8 meter bred.

Para Taekwondo utövare får använda sig av personlig utrustning som är utvecklad och baserad utefter behov. Om de är godkända av World taekwondo federation.

 

Paralympiska
sommarprogrammet