december 22, 2021 - 2:29 e m

Dubbla vinster i världscuppremiären

Det alpina paralandslaget har haft några intensiva tävlingsdagar i Schweiziska St. Moritz. Fyra race på fyra dagar i en tuff, lång och utmanande backe. För förra årets stora stjärnskott, Ebba Årsjö, startade säsongen med två segrar. 

– Jag är jätteglad och jättenöjd. Det första åket var väldigt bra, kanske ett av mina bästa åk någonsin, säger en nöjd Ebba Årsjö om vinsten i slalom.

Världscuppremiären i St Moritz, Schweiz, hade ett tätt tävlingsschema som startade med storslalom i fredags och avslutades, för svensk del, under måndagen med slalom.

Ebba Årsjö startade med ett stabilt första åk men följde upp med en urkörning i andra. Även Arvid Skoglund började premiären med en uråkning och enda svensk som tog sig i mål under första tävlingsdagen var Aaron Lindström när han åkte in på en 19e plats.

Först dag två kom att gå mer i svensk favör och renanschlusta.

20-åriga Ebba Årsjö såg till att vara både snabbast och hålla i banan när storslalom åter stod på schemat. Med det var säsongens första världscupseger i hamn för Årsjö. Tvåa kom ryskan Varvara Voronchikhina och Kanadas Mollie Jespen tog tredjeplatsen.

— Jag följde planen, vi hade en tydlig plan hur jag skulle klara båda åken eftersom det är en lång bana och jag gjorde som jag skulle så det var bra, säger Ebba.

Aaron Lindström klättrade i placeringarna jämfört med dag ett och hamnade nu endast en placering utanför topp 10 (11). Skoglund lyckades hålla sig i banan tog sig ner i och vidare till andra åket men körde där ur.

Nya uråkningar och revansch

Under dag tre, i tredje storslalom-racet kom andra uråkningen för Ebba Årsjö medan Aaron Lindström blev 13:e åkare och Arvid Skoglund 20:e.

Inför fjärde dagen väntade ny gren när slalom stod på schemat. Då slog Ebba till igen och Aaron fortsatte klättra i placeringarna.

Andra vinsten för Årsjö som hade en vinstmagrinal på hela 3.06 sekunder ner till den franska storstjärnan Marie Bochet. Trea blev Anna-Maria Rieder från Tyskland.

— Jag är jätteglad och jättenöjd. Det första åket var väldigt bra, kanske ett av mina bästa åk någonsin. Det andra var lite mer Rock’n’roll. Jag fick kämpa genom hela åket och hade stora problem men lyckades ta mig i mål. Och det räckte ju, säger en glad Ebba.

För Aaron Lindström klättrade upp till 7e plats efter ett starkt andra åk i den tuffa backen som fick stora delar av fältet att köra ur. En av dem var 18-årige Arvid Skoglund som nu får ladda om inför VM i Lillehammer med start den 12 januari.

Världscupen i St. Moritz var bara starten på en intensiv tävlingssäsong med VM i Lillehammer, världscup i Åre och framförallt Paralympics i Peking i början av mars.

– Jag ser verkligen fram emot de här tävlingarna, formen känns kanon, avslutar Ebba Årsjö.

Nyhetsarkiv