En längdskidåkare glider fram i spåren.

januari 12, 2023 - 12:24 e m

Ett unikt startfält – så många anmälde sig till Legacyloppet

Rekordmånga skidåkare med funktionsnedsättning har anmält sig till Legacyloppet som går lördag 21 januari på skidstadion. Loppet körs i VM-åkarnas spår och är unikt då alla startar samtidigt, oavsett ålder, kön eller funktionsnedsättning.

Lördagen den 21 januari, på den första tävlingsdagen av para-VM 2023, arrangeras Legacyloppet på Östersunds skidstadion. Loppet vänder sig till personer med en funktionsnedsättning som är 13 år och äldre och deltagarna skidar två eller fyra kilometer i VM-åkarnas spår.

Ett uppvisningslopp

Tävlingen är ett uppvisningslopp. För personer med intellektuell funktionsnedsättning är det även ett observationslopp inför Virtus-VM i Seefeld, Österrike.

Tävlingsledaren Leif Danielsson berättade i en tidigare artikel att ”det blir den överlägset största nationella tävlingen någonsin” för parasportens målgrupper. Nu har anmälan stängt och totalt har 25 åkare anmält sig.

– Att ha 25 svenska åkare på startlinjen i ett och samma lopp känns riktigt bra i hjärtat, säger Leif Danielsson.

Vad betyder det här för parasporten? 

– I Legacyloppet kommer alla anmälda, oavsett kön och funktionsnedsättning, att åka samtidigt, vilket är unikt. Ett sådant upplägg tror vi kan underlätta väldigt mycket för tävlingsarrangörer och i längden leda till fler tävlingstillfällen, oavsett ambitionsnivå. Vi jobbar samtidigt för att våra arrangörsföreningar ska erbjuda klasser för alla våra målgrupper på sina tävlingar, och jag tror att vi är där inom en snar framtid, säger Leif Danielsson.

– Sedan hoppas vi såklart att loppet får bra spridning och kan inspirera fler med funktionsnedsättning i Sverige att börja åka längdskidor.

Legacyloppet arrangeras klockan 17.00, efter dagens sista VM-tävling.

Para Nordic Skiing World Championships pågår den 20-29 januari och är ett samarbete mellan Parasport Sverige, Internationella skid- och snowboardförbundet (FIS) och Internationella skidskytteförbundet (IBU). Värdstad är Östersund.

Nyhetsarkiv