Aline Dos Santos Rocha från Brasilien kör damernas sittande klass. Här åker hon på skidstadion.

januari 22, 2023 - 8:33 e m

Sammanfattning para-VM Östersund: 22 januari

Under andra tävlingsdagen tog kylan ett hårdare grepp om Östersunds skidstadion med temperaturer nedåt -13 grader. Solsken och fantastiska lopp höll dock värmen uppe hos åskådarna på läktaren.

Vintervädret visade sig än en gång från sin bästa sida med krispig luft och sol, när 18 kilometer klassiskt skulle avgöras för klasserna sittande, stående och synnedsättning (VI).

Brasilien trea i 13 minusgrader

I sittande damklassens startfält var det åkare från nationerna USA, Tyskland, Kanada – och Brasilien.

Trots kylan tog sig brasilianskan Aline Dos Santos Rocha in på en tredjeplats i 18-kilometersloppets sittande damklass.

– Jag är så glad över loppet, jag gjorde mitt bästa. Detta är mitt första tävling efter Paralympics i Peking 2022, sa en lycklig Aline Dos Santos Rocha efter loppet.

Kendall Gretsch från USA gled efter 18 kilometers åkning in som segrare i den sittande damklassen på tiden 1:02:32.8.

– Det känns fantastiskt, det här loppet är ett av de längre jag någonsin kört. Loppet kändes bra rakt igenom och det var så roligt, sa Kendall efter tävlingen.

Witold Skupien från Polen segrade i den stående 18-kilometersklassen för herrar.

– Jag mår så bra! Jag har väntat på detta i fem, sex år. Långdistans i klassisk stil är min specialitet, jag är jätteglad. Banorna här i Östersund passar mig väldigt bra, och det bidrog självklart till att jag vann idag, sa en upprymd Skupien efter målgång.

Guld till Zebastian Modin

Dagens höjdpunkt för publiken var självklart herrarnas 18-kilometerslopp, där hemmasonen Zebastian Modin tävlade i herrklassen för åkare med synnedsättning. Redan innan gick snacket att det kunde komma att stå mellan Modin och amerikanen Jake Adicoff, vilket också visade sig vara fallet.

Zebastian Modin, med guide Daniel Rickardsson, tog ledningen tidigt i loppet och höll sedan kvar den ända in i mål. Modin vann med 2:17.4 ned till tvåan, som blev just Jake Adicoff.

– Jag har tränat hela året inför det här mästerskapet och har åkt tävlingar i USA och Kanada, sa Jake Adicoff om vägen till silvermedaljen.

Zebastian Modin gick i mål på tiden 48:00.9 och hyllades ordentligt av supportarna på läktaren, bland annat av ett entusiastiskt gäng från föreningen Biathlon Family Sweden. De var på plats och hejade även under gårdagens lopp, där Modin tog silvermedalj i skidskytte.

– Nu ska jag in i värmen och fira, hälsade Zebastian Modin efter loppet.

Nästa lopp för Modin blir på tisdag 24/1 då sprinten i fristil körs. Då ser vi även fram emot att två andra svenska åkare ansluter till truppen: Louise Perottosdotter och Ellen Westerlund.

Bilder från dagens tävlingar (Foto: Karl Nilsson, Parasport Sverige)