Liudmyla Liashenko håller upp ena näven i luften på prispallen, efter vinsten i damernas stående.

januari 25, 2023 - 6:00 e m

Sammanfattning para-VM Östersund: 25 januari

10 kilometer sprint i skidskytte var onsdagens moment i para-VM i Östersund. Skolelever på läktaren förgyllde det mulna vädret – det hurrades vid varje träff och viftades med samtliga medverkande nationers flaggor.

Inför herrarnas klass synnedsättning kommenterade svenska truppens Leif Larsson läget efter Zebastian Modins diskning från gårdagens sprint.

– Idag är vi på topp igen, vi har lagt gårdagen åt sidan och tar nya tag idag. Målsättningen med tävlingen idag är bara att komma ut och inte sitta på hotellrummet och grubbla för mycket, säger Leif Larsson.

Det blev en trög start, men Zebastian och guide Daniel Richardsson jobbade sig upp i startfältet, och trots sju bomskott var han uppe och slogs om pallplatserna inför sista varvet. Det slutande med en tredjeplats för Modin, hans andra mästerskapsmedalj i skidskytte, bara två sekunder ifrån silvret – vilket kneps av tysken Nico Messinger.

– Det var skönt att köra idag, att bara få tänka på annat så att man inte gräver ner sig. Tanken var ju att jag skulle köra, så jag såklart väldigt glad att jag gjorde det, säger Zebastian Modin efter loppet.

Etta i loppet blev ukrainaren Aleksander Kazik på tiden 28:43.8, vilt påhejad av skolklasser på läktaren, viftandes med hemmapysslade flaggor.

Ukraina på pallen i fem av sex klasser

Vinnare i damernas sittande skytte blev Kendall Gretsch från USA.

– Jag är glad över det här loppet. Det var en helt annan dag idag, det var ju isande kyla för ett par dagar sedan och idag är det regn och ganska varmt. Det är spännande eftersom man då måste åka lite annorlunda. Vi hade tur som slapp vinden under racet, säger en glad Gretsch.

Vinnaren i herrarnas sittande klass blev ukrainaren Taras Rad på tiden 33:08.9. Tvåa blev Aaron Pike från USA.

– Utmaningen är ju att inte gå ut för hårt i början, och jag kände att jag ändå hade bra kraft att hänga på Rad. Jag visste att om jag lyckas hålla mig till Rad inför sista skjutningen så kanske jag kunde finnas med i gänget där framme, säger Aaron Pike.

I herrarnas stående klass blev det kanadensaren Mark Arendz som tog hem guldet. Han var mycket nöjd med tanke på gårdagens femteplats i sprinten.

– Jag var besviken på mitt skytte i sprinten, så jag försökte verkligen fokusera på skyttet idag. Det blev svårare förutsättningar när det började blåsa, men jag behöll kontrollen och det var en stor anledning till att det gick så bra, säger vinnaren Mark Arendz.

Ukrainska åkare stod på pallen i alla lopp utom ett, i damernas sittande klass. Hela tre gånger spelades Ukrainas nationalsång på stadion; Taras Rad, Liudmyla Liashenko och Oleksandr Kazik tog alla varsin guldmedalj.

Topp tre 10 km, skidskytte

Damer, sittande

 1. Kendall Gretsch, USA, 35:55.6
 2. Anja Wicker, Tyskland, 39:44.1
 3. Andrea Eskau, Tyskland, 42:24.6

Herrar, sittande

 1. Taras Rad, Ukraina, 33:08.9
 2. Aaron Pike, USA, 34:00.7
 3. Eui Hyun Shin, Korea, 34:16.1

Damer, stående

 1. Liudmyla Liashenko, Ukraina, 32:16.4
 2. Bohdana Konashuk, Ukraina, 33:34.8
 3. Brittany Hudak, Kanada, 34:40.7

Herrar, stående

 1. Mark Arendz, Kanada, 27:56.2
 2. Grygorii Vovchynskyi, Ukraina, 28:29.0
 3. Serhii Romaniuk, Ukraina, 29:24.6

Damer, synnedsättning

 1. Leonie Maria Walter, Tyskland, 34:06.2
 2. Oksana Shyshkova, Ukraina, 36:22.2
 3. Carina Edlinger, Österrike, 37:04.9

Herrar, synnedsättning

 1. Oleksandr Kazik, Ukraina, 28:43.8
 2. Nico Messinger, Tyskland, 30:02.2
 3. Zebastian Modin, Sverige, 30:04.2

Alla bilder från skidskyttetävlingarna finns i Parasport Sveriges album på Flickr.

Nyhetsarkiv