En glad Jake Adicoff som precis glidit över mållinjen som vinnare i herrarnas sprintfinal. Hans guide syns precis bakom.

januari 24, 2023 - 9:41 e m

Sammanfattning para-VM Östersund: 24 januari

Tredje tävlingsdagen var en intensiv uppvisning av förstklassig skidåkning – och lite dramatik. Det milda vädret gav nya förutsättningar på Östersunds skidstadion.

En mildare dag med plusgrader och regn förändrade underlaget på banan inför tredje tävlingsdagen i Para Nordic Skiing World Championships 2023. Från klockan 13:30 avlöste de intensiva loppen varandra när samtliga sex klasser körde kval, semifinaler och finaler.

Två svenska VM-debutanter

Ellen Westerlund och Louise Perottosdotter gjorde båda sina VM-debuter under dagens lopp i sin klass stående damer. Louise tog sig inte till semifinal, däremot gjorde Ellen det.

– Det känns jättehäftigt. Det är så himla coolt att vara här och se alla åka, säger 16-åringen efter loppet.

I sittande damklassen blev det uppstickaren Aline Dos Santos Rocha från Brasilien som tog hem segern med dryga sekunden ner till tvåan Kendall Gretsch. Gretsch gjorde en ordentlig uppkörning efter att ha startat 20 sekunder efter första startande, Anja Wicker.

Svensk guldfavorit diskad – USA tog greppet

Stämningen på läktaren var fenomenal när Zebastian Modin tog sig i mål som etta i sin semifinal. Det blev dock en tråkig vändning när det en stund senare rapporterades att Modin diskats på grund av tjuvstart. Trots överklagan från det svenska teamet blev det ingen start i finalen för det svenska hemmahoppet.

– Jag är såklart väldigt ledsen och besviken. Jag har sett fram emot den här dagen och hade så gärna varit med och slagits om medaljerna idag. Åkningen kändes bra och jag vet att jag är i form för att vara med i toppen, det är tråkigt att det ska bli såhär, säger Zebastian Modin.

Läktaren höll dock humöret uppe och applåder och hejarop ljöd över stadion när Jake Adicoff korsade mållinjen som vinnare av sprinten i herrarnas klass VI. Alla fyra finalister låg jämnt, nästan sida vid sida, fram till sista kurvan in mot upploppet. Där trasslar ukrainaren Oleksandr Kaziks och fransosen Anthony Chalencons skidor ihop sig och de båda faller. Adicoff kunde därmed ohotad fira sitt guld in i mål.

– Till finalen hade vi en plan att gå ut hårt redan från början och hålla oss i fronten. Vi hade tur som slapp bli inblandade i kollisionen in mot upploppet. Väldigt kul att komma först över mållinjen, säger Jake Adicoff.

Topp tre sprint, fristil

Damer, sittande

 1. Aline Dos Santos Rocha, Brasilien, 3:10.38
 2. Kendall Gretsch, USA, 3:11.67
 3. Anja Wicker, Tyskland, 3:13.35

Herrar, sittande

 1. Yerbol Khamitov, Kazakstan, 2:44.23
 2. Taras Rad, Ukraina, 2:45.07
 3. Cristian Westemaier Ribera, Brasilien, 2:45.34

Damer, stående

 1. Natalie Wilkie, Kanada, 2:47.08
 2. Vilde Nielsen, Norge, 2:47.49
 3. Sydney Peterson, USA, 2:52.65

Herrar, stående

 1. Marco Meier, Tyskland, 2:29.28
 2. Grygorii Vovchynskyi, Ukraina, 2:33.47
 3. Shevchyk Nazar, Ukraina, 2:34.41

Damer, synnedsättning

 1. Carina Edlinger, Österrike, 2:34.9
 2. Linn Kazmaier, Tyskland, 2:35.96
 3. Johanna Recktenwald, Tyskland, 2:57.29

Herrar, synnedsättning

 1. Jake Adicoff, USA, 2:30.82
 2. Nico Messinger, Tyskland, 2:35.55
 3. Oleksandr Kazik, Ukraina, 2:40.57

 

Tidigare summeringar

Sammanfattning 21 januari

Sammanfattning 22 januari

 

Nyhetsarkiv