Vilde Nielsen gör segergest på prispallen efter sin vinst i damernas stående klass.

januari 28, 2023 - 6:44 e m

Sammanfattning para-VM Östersund: 28 januari

Dagens 10 kilometer fristil bjöd på blod, svett och tårar när de sex klasserna gjorde upp om de sista individuella medaljerna. Vinden friskade i ordentligt vid tillfällen, men solen sken och stämningen på Östersunds skidstadion var god. 

Vinnare i herrarnas sittande klass blev italienaren Giuseppe Romele, vars favoritdistans är just 10 kilometer längdskidåkning.

I damernas sittande lopp på 10 kilometer var det återigen dags för Kendall Gretsch att korsa mållinjen som vinnare, den här gången med näsblod rinnande.

– Jag ville verkligen pusha mig själv i alla race, säger Gretsch om VM-veckan efter loppet.

Gretsch har varit nästintill oslagbar i sin klass och har med dagens prestation tagit hem hela fem guldmedaljer under VM-veckan. Tvåa bakom Gretsch blev tyskan Anja Wicker och trea blev brasilianskan Aline dos Santos Rocha.

Norska Vilde Nielsen vinner damernas stående

22-åriga Vilde Nielsen från Norge tog hem segern i damernas stående klass på tiden 27:13.8. Vilde vann tidigare 18-kilometersloppet och fällde då några glädjetårar efter målgång.

– Idag vann jag för att jag har tränat extremt bra det senaste året. Jag har följt upp träningen med både landslaget och det olympiska teamet i Norge, sägen den segrande norskan.

Hur skulle du summera din VM-vecka i Östersund? 

– Jag summerar det här som ett väldigt bra mästerskap. Många starka prestationer, både av mig och resten av laget. Ett superarrangemang. Allt som allt är jag jättenöjd, säger Vilde Nielsen.

Mark Arendz vann än en gång herrarnas stående klass, och tog sin tredje guldmedalj för veckan. Han beskriver hur han förberett sig inför världsmästerskapet i Östersund.

– Jag har jobbat med att bara få ihop prestationerna. Efter de paralympiska spelen i Peking var det dags att ta en liten paus, men det gjorde också att jag missade mycket träning. Jag var inte säker på hur det här året skulle gå, men så här långt har det verkligen överraskat. Jag har kunnat jobba på små detaljer i skidåkningen och skyttet. Väldigt skönt att formen verkligen har märkts de senaste tre loppen här, säger kanadensaren Mark Arendz efter målgång.

Modin, Adicoff och Kazik på pallen

Svensken Zebastian Modin tog hem herrarnas klass för åkare med synnedsättning, före tvåan Jake Adicoff och trean Oleksandr Kazik. Det var en trött Modin som summerade loppet efter målgång.

– Dagens race var ganska tufft. Jag tyckte vi gick ut i en lagom fart men sen blev jag trött, jag fick kämpa. Men jag är väldigt nöjd, det känns bra på slutet så här också, kommenterar Zebastian Modin, som nu ser fram emot morgondagens stafett.

Jake Adicoff sammanfattar sin vecka efter andraplatsen bakom Modin.

– Det har varit en bra vecka, mycket tuff racing och roliga tävlingar. Jag ser fram emot morgondagens stafett, det ska bli kul avslutar Adicoff.

Topp tre 10 km fristil, längdskidor

Damer, sittande

 1. Kendall Gretsch, USA, 33:44.9
 2. Anja Wicker, Tyskland, 34:55.4
 3. Aline dos Santos Rocha, Brasilien, 36:00.1

Herrar, sittande

 1. Giuseppe Romele, Italien, 28:46.0
 2. Collin Cameron, Kanada, 29:48.5
 3. Taras Rad, Ukraina, 30:25.9

Damer, stående

 1. Vilde Nielsen, Norge, 27:13.8
 2. Natalie Wilkie, Kanada, 27:47.9
 3. Sydney Peterson, USA, 27:57.9

Herrar, stående

 1. Mark Arendz, Kanada, 24:34.6
 2. Witold Skupien, Polen, 25:17.2
 3. Benjamin Daviet, Frankrike, 25:19.6

Damer, synnedsättning

 1. Linn Kazmeier, Tyskland, 28:52.6
 2. Leonie Maria Walter, Tyskland, 29:17.6
 3. Carina Edlinger, Österrike, 30:48.1

Herrar, synnedsättning

 1. Zebastian Modin, Sverige, 23:38.1
 2. Jake Adicoff, USA, 24:05.1
 3. Oleksandr Kazik, Ukraina, 24:31.3

Alla bilder från Para Nordic Skiing World Championships Östersund finns på Parasport Sveriges Flickr.

Nyhetsarkiv