Deltagare i Legacyloppet redo för start. I bakgrunden syns startfältet.

januari 23, 2023 - 12:16 e m

Första VM-dagen avslutades med det unika Legacyloppet

Den första tävlingsdagen i para-VM avslutades med Legacyloppet på Östersunds skidstadion. Påhejade av en entusiastisk publik ställde 25 glada deltagare upp på startlinjen – laddade och redo att tävla i VM-åkarnas spår. 

Under para-VM i Östersund hölls Legacyloppet för första gången – en unik skidtävling där alla deltagare startar samtidigt oavsett ålder, kön och funktionsnedsättning. På en två- eller fyrakilometerssträcka fick de tävlande köra i samma spår som VM-åkarna kör i under sina tävlingar. Tävlingen var även ett observationslopp inför Virtus-VM i Österrike, en tävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

En deltagare på Legacyloppet var Maria Wåglund från Riksföreningen Aktiva Synskadade. Hon åkte med guiden Linda, som för första gången agerade guide i längdskidåkning.

– Vilket lopp! Otroligt bra guidat för att vara första gången. Det kändes tryggt att ha med henne som guide, säger Maria efter målgång.

Marias tidigare erfarenheter av skidtävlingar är Halvvasan och Tjejvasan, men Legacyloppet är första loppet som är lite mer seriöst, konstaterar Maria.

– Man blir ju taggad när det är ett lopp. Jag tänkte ju att jag inte skulle köra så hårt, men det blir ju att man hamnar där ändå. Och så hade jag bästa supportrarna på läktaren också, mina söner Elis och Alve, säger en glad Maria Wåglund.

”Ett fantastiskt trevligt lopp – ren skidglädje!”

En annan åkare från Riksföreningen Aktiva Synskadade var Karolin Krusenstierna.

– Jag är helt slut. Jag är inte van vid att köra lopp, men det var kul!

I tvåkilometersloppet för stående åkare kom Jens Pettersson från De Blindas Fritidsklubb på en andraplats bakom Jakub Zukowski.

– Loppet kändes bra, men jag är inte van med så många backar, konstaterar Jens Pettersson efter tävlingen.

Parasport Sveriges generalsekreterare Bo Sköld stod vid målgången och delade ut medaljer.

– Förutom att vara på ett hemma-VM så var Legacyloppet definitivt en av höjdpunkterna. Ren skidglädje att få se ung som gammal delta loppet. Att vi tar vara på tillfället nu när vi har ett VM på hemmaplan är viktigt för framtida generationer. Ett fantastiskt trevligt lopp, säger Bo Sköld efter medaljceremonin.

”Det är jättehäftigt!”

25 deltagare kom till start i loppet, en siffra tävlingsledare Leif Danielsson är mycket nöjd med.

– Jag tror inte vi har varit mer än tolv på en tävling i Sverige tidigare så det är jättehäftigt! Det dök upp elva personer med synnedsättning och den enda vi sett tidigare är i princip Zebastian Modin, så det är wow, säger han.

Leif Danielsson hoppas att fler personer med funktionsnedsättning ska få upp ögonen för längdskidor och aktivera sig i föreningslivet.

– Att få fler att åka skidor är kanon. Vi får hjälpas åt – på gräsrotsnivå och på förbundet – att fånga upp så många som möjligt, så får vi kanske även fler VM-starter på sikt.

Vill du testa längdskidor? Gå in på ParaMe.se och hitta din närmaste förening.

Topp tre stående 4 km

  1. Pontus Hamrin, Västerås SK, 12:22.8
  2. Felix Nilsson, Offerdals SK, 13:14.8
  3. Kristin Björfeldt, Sya SK, 14:01.5

Topp tre stående 2 km

  1. Jakub Zukowski, Älvsbyns Parasportklubb, 9:34.5
  2. Jens Pettersson, De Blindas Fritidsklubb, 12:36.9
  3. Johanna Nilsson, Älvsbyns Parasportklubb, 13:02.9

Topp tre sittande 2 km

  1. Kari Palo-Oja, Östersunds SK, 10:44.2

Se alla bilder från Legacyloppet på Parasport Sveriges Flickr-sida.

Deltagarna Loke och Walter visar upp medaljerna efter målgång.

Deltagarna Loke och Walter visar upp medaljerna efter målgång. Foto: Bo Sköld, Parasport Sverige.

Nyhetsarkiv