Samtliga medaljörer ifrån Peking: Curlinglaget, Ebba Årsjö och Zebastian Modin.

april 8, 2022 - 10:36 f m

Sveriges bästa vinterspel på 20 år

Två guld, två silver och tre brons. De Paralympiska spelen i Peking 2022 är Sveriges bästa vinsterspel på 20 år.

Paralympics är avslutat för den här gången och den svenska truppen lämnade Peking med tre medaljer i alpint, tre i längd och ett historiskt silver i rullstolscurling. Alltså blev det totalt sju medaljer i ett mästerskap där målet var satt till två.

Truppen till Kina presenterades som liten men medaljstark och Sveriges Paralympiska Kommitté sa att två medaljer var målet man ställde sig bakom.

Medaljstark visade sig vara helt rätt ord, för redan på spelets tredje dag hade målet på två medaljer överskridits. När Paralympics avslutades hade Sverige två guld, två silver och tre brons.

Ebba Årsjö tog totalt tre medaljer i sitt första Paralympiska spel, två guld och ett brons. Guldet i alpin kombination var det första i ett vinterspel på åtta år, men även det första i alpint på 28 år.

Modin historisk

När Zebastian Modin, tillsammans med guide Emil Jönsson Haag, körde hem två brons och ett silver blev 27-åringen Sveriges främsta vinterparalympier med åtta paralympiska medaljer. Dessutom fick Modin äran att bära den svenska fanan på avslutningsceremonin i Peking.

Till sist avslutade Lag Pettersson-Dahl medaljskörden när de, som första svenska lag att ta sig hela vägen till final i Paralympics, då tog ett historiskt silver i rullstolscurlingen

Sveriges bästa vinterspel på 20 år – sedan Salt Lake City 2002

Prestationerna i alpint, i längdspåren och på isen resulterade i Sveriges bästa vinterparalympiska spel sedan Salt Lake City 2002.

Då, för 20 år sedan i USA, tog Sverige med en trupp på 19 atleter tävlandes i samtliga fyra idrotter – alpin skidåkning, skidskytte, längdskidor och paraishockey – vilket resulterade i nio medaljer. Stor del av medaljerna kördes hem i utförsåkning som plockade sex stycken. Där bland Ronny Perssons tre silver och ett brons. I Peking 2022 blev Persson medaljör på nytt, fast denna gång i rullstolscurling.

Svenska medaljer från vinterspelen de senaste 20 åren:

Guld Silver Brons
Peking 2022 Ebba Årsjö, alpin kombination och slalom Zebastian Modin, längd, 12.5 km fri stil.
Rullstolscurling, lag Pettersson-Dahl
Zebastian Modin, längd, sprint i fri stil och 20 km klassisk stil
Ebba Årsjö, alpint, störtlopp
PyeongChang 2018 Zebastain Modin, längd, sprint i klassisk stil.
Sotji 2014 Helene Ripa, längd, 15 km.
Stafet, längdt – Helene Ripa och Zebastian Modin.
Zebastian Modin, längd, sprint.
Zebastian Modin, längd, 20km.
Vancouver 2010
Turin 2006 Rullstolscurling
Salt Lake City 2002 Ronny Persson, alpint, slalom, storslalom och Super-G.
Cecilie Paulson, alpint, slalom och storslalom.
Emil Östberg, längd, 10 km.
Ronny Persson, alpint, störtlopp.
Emil Östberg, längd, 5 km.
Paraishockey.

paralympics.se kan du följa hur det gick för de svenska paralympierna dag för dag under spelen i Peking. Dessutom kan du läsa mer om våra paralympiska hjältar.

Nyhetsarkiv