Tyska stafettlaget firar segern inför kameran.

januari 29, 2023 - 3:03 e m

Sammanfattning para-VM Östersund: 29 januari

Sista dagen av para-VM i Östersund levererade rafflande stafetter. Fyra sträckor skulle köras – i de lag med färre åkare än fyra fick åkare ta fler än en sträcka.

Alla lag startar samtidigt och först i mål vinner. Lagen består av åkare med synnedsättning, stående åkare och sittande åkare – både män och kvinnor.

Tysk seger i den öppna stafetten

Första stafetten var den öppna, där Ukraina, Norge, Frankrike, Japan, Tyskland, Kazakstan, USA, Polen och Italien ställde upp med lag. Inför den öppna stafetten var Ukraina, som regerande paralympiska stafettmästare, favorttippade. Mycket riktigt tog Ukraina starten och höll ledningen, men vi första mellantiden var det Tyskland som hade tagit kommandot och Ukraina halkade ner.

Pressade av Norge höll tyskarna i ända in till mål. Norge gled in som klar tvåa, men bakom blev det en kamp. På upploppet tog sig Ukraina förbi Frankrike, och knep därmed bronsmedaljen.

Det tyska laget bestod av Sebastian Marburger, Linn Kazmeier, Nico Messinger och Marco Maier.

– Det var ett tufft lopp. Vi har en bra lagkänsla och det var härligt att få vinna tillsammans och fira som ett lag, säger en glad Linn Kazmeier, som körde Tysklands andrasträcka, efter målgång.

Tvåan Norge var nöjda.

– Känslan efter loppet är väldigt bra, hela laget gjorde bra prestationer. Jag hade en fin kamp med fransmannen under hela min sträcka, summerade Trygve Steinar Larsen från det norska laget, som alltså slutade tvåa.

USA spurtade om och vann mixen

I den andra stafettstarten startade Frankrike, Kanada, Ukraina, Sverige, USA, Brasilien och Tyskland med varsitt lag. Kanada tog tidigt kontrollen i den mixade stafetten; efter att Mark Arendz kört en stark andrasträcka hade kanadensarna en ledning på 59 sekunder ner till Ukraina.

Detta försprång åts dock upp av Ukraina under tredje och fjärde sträckan, jagade av USA. Precis innan upploppet tog sig amerikanen Jake Adicoff förbi Ukrainas Liudmyla Liashenko och USA slutade som segrare i mixstafetten.

Det svenska laget kom på femte plats i den mixade stafetten. Laget bestod av Louise Perottosdotter, Ellen Westerlund och Zebastian Modin. Eftersom de bara var tre i laget, varav två debuterade i detta VM, tog rutinerade Modin hand om både andra- och fjärdesträckan tillsammans med guide Daniel Richardsson.

Topp tre nationer, stafett öppen

  1. Tyskland, 25:45.4
  2. Norge, 25:53.7
  3. Ukraina, 26:24.8

Resultatlista öppen stafett

Topp tre nationer, stafett mix

  1. USA, 29:52.0
  2. Ukraina, 29:56.5
  3. Tyskland, 30:07.1

Resultatlista mixad stafett

Nyhetsarkiv