januari 27, 2023 - 3:43 e m
Jakob Forssmed, socialminister med ansvar för folkhälsa, idrott och civilsamhälle, kom på fredagen till Östersunds skidstadion för att besöka para-VM. Han var mycket imponerad över arrangemanget och ödmjuk inför atleternas prestationer.
Jakob Forssmed säger att han kommit till para-VM för att lära sig mer om paraidrott. Samtidigt tycker han att det är spännande att följa hur ett stort arrangemang går till, och hur man kan använda det för att locka fler aktiva.
– Jag vet hur viktigt det är med sådana här arrangemang för att fler ska få upp ögonen för parasporten. Jag vet att man satsar på att samverka med samhället runt omkring just för att inte bara ska bli för de elitaktiva utan också inkludera fler. Det spelar stor roll för de som sitter ute i stugorna, de som kanske själva har en funktionsnedsättning, för att de ska vilja testa och vilja börja med detta. Det är kul att vara på plats och se det, säger Forssmed.
Jakob Forssmed får under sitt besök chansen att testa både elektronskytte och sitski. På plats var landslagsåkaren Arnt-Christian Furuberg med sin sitskit, som Forssmed fick provsitta.
– Jag tycker det var superkul att han visade så stort engagemang, och visade ett så stort intresse för hur det fungerar inom parasport, säger Arnt-Christian Furuberg.
Forssmed kommenterade skyttet med stor beundran för de aktiva.
– Det är ju otroligt imponerande, de som klarar detta med hög puls dessutom. Jag fick ha låg puls och lite fusk, så det gick bra i det liggande skyttet. Sedan fick jag prova skytte för åkare med synnedsättning och lyssna på ljudsignaler för att hitta pricken. Det var väldig svårt och besvärligt – jag är glad att jag inte deltog i en stafett. Då hade mina lagkamrater varit arga på mig eftersom jag hade sabbat alla medaljchanser, ler han.
Jakob Forssmed hyllar arrangemanget och konstaterar att Sverige klarar av att ordna ett sådant här idrottsevenemang, trots den korta tid organisationen hade på sig. Han hoppas att fler barn och ungdomar kommer att vilja börja med idrott.
– Idrott, rörelseglädje och gemenskap ska gälla alla i samhället, oavsett vad man har för förutsättningar, avslutar Forssmed.